Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Béta-karotin az A-vitamin provitaminja
A karotin azon molekulák gyűjtőneve, melyeknek a képlete C40H56.
A karotin egy narancssárga színű pigment, mely a fotoszintézisben is nagy szerepet játszik.
A karotin adja a sárgarépa, és sok más zöldség és gyümölcs narancssárga színét.
Élelmiszer-adalékanyagként a narancssárga, vitamindús élelmiszerekben,
csakúgy mint a vitaminkészítményekben nagy valószínűséggel megtalálható
E160a néven.
A karotin két fő az α-karotin és a β-karotin.
Kémiailag a karotin terpén, nyolc darab izoprén egységből biokémiai
úton szintetizáható. Két fő formája van, melyet a görög abc betűivel
jelölünk: alfa-karotin (α-karotin) és béta-karotin (β-karotin). Létezik
továbbá gamma, delta és epszilon (γ, δ és ε-karotin) változata is.
A
béta-karotin két fő retinil csoportból áll, és a vékonybélben
található, a bélbolyhok által kiválasztott emésztőnedvben található
béta-karotin dioxigenáz bontja le retinollá, mely az A-vitamin
előanyaga.
A fölösleges karotint a máj tárolja, és szükség esetén A vitaminná alakítja.
A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban.
Az A-vitamin számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében. A májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet. Gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést. Védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját. Tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén is jó kiegészítő hatóanyag. Külön figyelmet érdemel a béta-karotin a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt.
A daganatos betegségeket megelőző hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket vagy a külvilágból a szervezetbe került anyagok átalakulási termékeit ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át. A kutatók szerint az A-vitamin azért véd a ráktól, mert elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek vad, differenciálatlan növekedését. A cink pedig az A-vitamin forgalmát szabályozza a sejtekben.
A béta-karotin ösztönzi az immunrendszer működését is.
Nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem az érelmeszesedés ellen is véd, csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.
Egy tíz éven át tartó amerikai kísérlet bebizonyította, hogy a rendszeresen béta-karotint szedő férfiak körében fele annyi szívbetegség és prosztata rákos megbetegedés fordult elő, mint a kontrollcsoportban, amelynek tagjai nem kaptak béta-karotint.
A béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye és a kajszibarack.
Élelmiszereink sajnos gyakran vegyszerrel, környezetkárosító anyagokkal szennyezettek, így nem nyújtanak ideális vitaminforrást.
A sárgarépában például, hacsak nem garantált minőségű, bio termék, gyakran több a kadmium és a nitrát, mint a béta-karotin.
Ezért nagy segítséget jelent szervezetünknek, ha tiszta béta-karotinhoz juttatjuk.
A túladagolás veszélyétől ez esetben nem kell tartanunk, a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van.
A következő élelmiszerek különösen sok karotint tartalmaznak:
FIGYELEM!
A cukorbetegek szervezete kevesebb béta-karotint tud hasznosítani, ezért nem ajánlatos túl nagy adagban szedniük.
E-vitamin szedése esetén több A-vitaminra vagy béta-karotinra van szükségünk.
A koleszterinszintet csökkentő szerek (szója, fokhagyma) csökkentik az A-vitamin felszívódását, tehát nagyobb az A-vitamin szükséglet.
Forrás:
Dr. Michael Colgan: Optimum Sports Nutrition, Advanced Research Press, New York, 1993
Ear) Mindell: Vitamin Biblia, Westinvest Kft., Budapest, 1991
Brencsán János: Új orvosi szótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1983
Michael Tierra: Gyógyfüveskönyv, Ihmga-Print Nyomda és Kiadó, Budapest, 1991
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!