Vitaminhiány: B7-vitamin, H-vitamin, Koenzim-R.

Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Blogbejegyzések - 23 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Vitaminhiány vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Blogbejegyzések - 23 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Vitaminhiány vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Blogbejegyzések - 23 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Vitaminhiány vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 10 db
  • Blogbejegyzések - 23 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Vitaminhiány vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hiánya esetén túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, hajhullás, depresszió, és szürkés bőrszín jelentkezhet, a hámszövet ellenállását csökkenti, gyulladások lépnek fel, esetenként gerincvelői bántalmakat okoz. Hiányára bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, illetve megfigyelhető a nemi vágy csökkenése, továbbá az általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinsznt-emelkedés is. A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki. Az élesztőkivonat az embernél gátolja az őszülés kialakulását.

 

b7vita

B7-vitamin, H-vitamin, Koenzim-R.

A biotinmolekula kéntartalmú gyűrűs részből és valeriánsav oldalláncból áll. A két öttagú heterogyűrűből álló váz a karbamid és a tioféngyűrű összekapcsolódásából alakul ki.

Biológiailag aktív az aldehid változat, a biotiná is, amely képes biotinná oxidálódni.

 

 

A biotin hőre nem érzékeny, erős savak és lúgok, valamint oxidálószerek azonban bontják, és fény hatására is lassan inaktiválódik. A biotin a növényekben szabadon fordul elő, az állati szövetekben és a mikroorganizmusokban, továbbá a tejtermékekben viszont fehérjéhez kötött állapotban található. Biológiai funkcióját az enzimek prosztetikus csoportjaként fejti ki oly módon, hogy az enzimfehérjék peptidláncában lévő lizinrészhez kapcsolódik. A természetben a lizinnel képzett savamidja, az ugyancsak aktív biocitin is megtalálható. Számos karboxiláló enzim koenzimje, melyeknek reguláló szerepük van a szénhidrát- és lipid-anyagcserében. Az ajánlott napi bevitel felnőttek számára (RDA): 150 µg. A biotinszükséglet és a javasolt bevitel megállapítását nehezíti, hogy az ember bélflórája is termeli.

Felszívódását segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán. Felszívódási vesztesége 50% körül van. A biotin szabad és kötött formában is jelen lehet az élelmiszerekben. Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A búza is tartalmaz biotint, de kötött formában, ami felszívódásra nem alkalmas. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.

A biotin nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.

Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.

A táplálkozással bevitt biotin (H-vitamin) rosszul, mintegy 50 százalékos arányban szívódik fel az emberi szervezetben.

Az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb forrás a máj, a vese, a tej, a tojássárgája, a szója, a zöldségfélék, karfiol, a dió, mogyorófélék, valamint az élesztő, és a bélflóra is képes biotint szintetizálni. A gyümölcsökben és a húsfélékben is minimális mennyiségben fordul elő biotin, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, így nem szívódik fel a szervezetben.

 

A C-vitaminhoz és a többi B-vitaminhoz hasonlóan a B7-vitamin is vízben oldódik. A B-vitaminok egymáshoz nagyon hasonló felépítésűek, és forrásaik is hasonlóak, felhasználásukkal kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy ha akár csak az egyiket is a javaslattól eltérően alkalmazzuk, azzal a többi felhasználódását rontjuk.

 

forrás: globalvitamin

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu