Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
B16-VITAMIN
Tudományos név:
INOZITOL, MEZO-INOZITOL
ANTIALOPÉCIA FAKTOR
AKTÍV INOZIT, INOZITOLUM
DAMBOZ, FAZEO-MANNIT
Kémiai szerkezetét illetően az inozitol egy ciklohexoné-hexol anhidrid molekulából áll, amely egy ciklikus hexo-alkohol, a deltaglukoz izomérje.
Az ismert szénhidrátok közül - amelyek közé azok az erjeszthető cukrok tartoznak, amelyeknek jelentős metabolikus hatásuk is van -, az izonitol rendelkezik a legnagyobb változatossággal.
Ez a mikrokristályos anyag hővel szemben tökéletesen ellenáll, vízben jól, alkoholban kevésbé oldódik. Inozitol található - szabad, vagy inozit formában - az emberi és állati szervezetek esetében az agyban, az izmokban, a májban, a tüdőben, a vesében, és a pajzsmirigyben.
Néha előfordulhat, hogy bizonyos kóros fertőzések alkalmával a vizeletben is megjelenik.
A növényvilágban a legnagyobb koncentrációban a dió- és kőrisfa, valamint a kender leveleiben, illetve a zöldbabban, a zöldborsóban, a sörélesztőben, a búzacsírában, a dinnyében, a grape-fruitban, a szőlőben, a káposztában, és a melaszban van jelen. Az inozitol észter-inozit-foszfát alakban is létezik, magnézium és kalciumsó formájában. Ez tehát a bizonyos PASTERNAK-féle fitin.
Az élelmiszerrel történő felvételnek körülbelül napi egy grammot kell biztosítania, amely mennyiség azonos a J-vitamin, vagy kolinbevitellel. Természetesen ezek a szükségletek jelentős mértékben emelkedhetnek bizonyos vitaminveszteséget előidéző faktorok jelenléte esetén. Ilyenek például a kávé, a coca-cola, a csokoládé, az alkohol, és egyes gyógyszerkészítmények, mint például a fenobarbitálok, a szulfonamidok, és az antibiotikumok.
Ez utóbbiak közül különösen vonatkozik ez a tetraciklinekre, valamint az aszpirinre, az ösztrogénekre, és a gyomortáji fájdalmak esetén a savtermelés csökkentésére alkalmazott Maalox nevű készítményre.
Az inozitol anyagcseréje ugyanúgy zajlik, mint minden más B-csoportbeli vitaminnak, azaz a tápcsatornában egy biokémiai változáson megy át, mielőtt az enterocitákon keresztül felszívódna. Ezek közül a biokémiai változások közül a legérdekesebb az izonitol harmonikus kötődése a kolinnal, hogy a vérben lévő koleszterint oldatban tartsa. Igen kis mennyiségű B16-vitamint az emésztőrendszer szaprofitamikroba és -baktérium-flórája is szintetizál, ez azonban nem elegendő a szervezet fiziológiás szükségleteinek kielégítéséhez, így feltétlenül szükséges az élelmiszerrel történő vitaminpótlás.
Az inozitol szerepe tehát - ahogyan az előbbiekben is láthattuk -nélkülözhetetlen a koleszterol anyagcseréjében, amelyet egyrészt folyékony állapotban tart, másrészt lehetővé teszi - többek között -részleges lebomlását, és a máj segítségével történő kiválasztását.
A bőrt illetően, védi a mély kötőszövetet a kollagén hajlékonyságának és rugalmasságának fenntartásával, mivel a kollagénnek mindig ugyanolyan mértékő hidratálóképessége van. így a bőr részleges védelemben részesül a radioaktív szennyeződésekkel szemben is.
A B16-avitaminózis klinikailag nem specifikus tünetekkel jelenik meg - bár nem is marad észrevétlen - hanem az úgynevezett steatozis hepatis jeleivel, azaz a májsejtek kóros elzsírosodása által. Inozitolhiány fennállása esetén, a bőrképleteknek és a különböző típusú kötőszöveteknek a szárazsága és fokozatos elhalása figyelhető meg.
A bőrön gyulladásos, piros foltok tűnnek fel, amelyek különböző helyekre továbbterjednek, majd kiterjedt ekzémává válnak. Ha ez az állapot májelégtelenségben szenvedő betegnél jelentkezik, az ekzéma terjedése gyorsabban következik be, de a bőr száraz marad. Ha azonban cukorbetegségre hajlamos, vagy túl sok cukrot fogyasztó beteget vizsgálunk, észrevehetjük, hogy az ő ekzémájuk nedvedző, ami tehát önmaga továbbfertőzésével akut, gyulladásos bőrbetegség (impetigo) kialakulásához vezethet. Nem ismeretes egyetlen, B16-hipervitaminozis okozta rendellenesség sem.
forrás: shelener.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!