Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic-faktor, így a táplálékban jelen lévő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe.
Hiánytünetek:
- ekcéma
- bőrgyulladás
- kimerültség
- emlékezetkiesés
- vérszegénység
- fájdalmas izmok
- ingerlékenység
Optimális mennyiség:
- felnőttek: 5-10 mcg/nap
-gyerekeknek: 2-20 mcg/nap
Kobalaminok, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsolódva szívódnak fel.
A kobalaminok koenzim formájában kapcsolódnak be a fehérjék, a szénhidrátok és más nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjébe.
A kobalaminnak nevezett anyag 4,5%-ban tartalmaz kobaltot, innen származik a neve.
A
kobalaminok felszívódási vesztesége elérheti a 75%-ot is. B12-vitamint a
növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű
élelmiszerekkel lehet fedezni.
Normális körülmények között a
tápláléknak nem kell kobalamint tartalmaznia, mert a bélben naponta
20-szor annyi keletkezik, mint amennyi a táplálékkal kerül a
szervezetbe. Innen rendkívül nehezen szívódik fel, a felszívódása csak
belső faktor jelenlétében megy végbe, és a bélben képződő mennyiség
tizede szívódik csak fel, a többi kiürül a szervezetből.
Az ember évi szükséglete kb. 1 mg-ra tehető.
Vészes vérszegénységben szenvedő betegnek havonta kb. 100 mg-ot kell kapnia.
A
B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a
szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való
beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő
hatása van. Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános
testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni
lábadozás esetén használják.
Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.
B12-vitamin(Kobalamin)
Szerepe van az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító velőhüvely előállításában, az étvágy kiegyensúlyozásában, és az egészséges vörösvérsejtek termelésében. Megelőzi a vérszegénységet, serkenti a testnövekedést, védi az idegrendszert. Természetes forrásai: máj, sertéshús, tőkehal, kacsahús, tojás, gabonapehely
Felszívódást segítő tényezők:
Felszívódást gátló tényezők:
Az erjesztett szója kivételével növényekben nem található B-12 vitamin, azt dúsításként adagolják az élelmiszerekhez. A terhes nők és szoptatós anyák mellett minden 55 év feletti embernek illetve a vegetarianizmust szigorúan követőknek szükséges lehet a kiegészítő fogyasztása.
A B12 legbiztonságosabb formája a ciano-kobalamin. Mellékhatása jelenleg nem ismert, a biztonságosan fogyasztható mennyiség felső határa a napi 3mg.
forrás: globalvitamin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!