Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Vitaminhiány közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Vitaminhiány vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hiányállapotok
A-vitamin hiányában a következő
tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság),
foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása,
megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr
megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr
berepedezésére, főleg az ajkakon.
A (retinol, retinolekvivalens, retinál), A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból-a szervezetben is képződhet.
A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található.
Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.
Mennyi szükséges belőle?
Az A-vitamin
szükségletét mikrogrammban (µg) mérik. Más jelölést is szoktak
alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International
Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy
12 µg egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a
karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen
szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is
kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
Miben található meg?
Legjobb A-vitamin forrásaink
a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és
tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a
sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye,
paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek,
gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid
típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.
Túladagolás
Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel.
Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.
forrás: globalvitamin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!